History

  • hovinhistoria1-1.PNG

Hovin rakentaja William Ruth 1.7.1839 - 23.9.1913

william-3.jpg
Nuori William kävi koulunsa Helsingissä ja värväytyi armeijaan 1862. Hän palveli Venäjän armeijassa Kuopion suunnalla ja oli arvoltaan alikapteeni erotessaan palveluksesta vuonna 1868. 
William kokeili maanviljelystä ja työskenteli linjakäsöörin tehtävissä Riihimäki-Pietari ratatyömaalla. Hän harjoitteli myös tulliylihallituksessa ja pääsi tullinhoitajan virkaan Viipuriin. Viipurissa merkittävät suomalaiset liikemiehet William Hackman ja Carl Wahl huomasivat huolellisen suomalaisen ja rekrytoivat tämän Kymenlaaksoon perustamaansa uittoyhtiöön uittopäälliköksi. 

Karhulan teollistuminen

karhulanasema.PNG
William menestyi nopeasti uittopäällikkönä ja monenlaisten sattumien tuloksena hän sai hoidettavakseen Karhulan ensimmäisen höyrysahan sekä muutaman pienemmän sahan. Päättäväisen toiminnan johdosta tehdasmiljöö alkoi kasvaa ja Kymijoen varrelle syntyi Karhulan tehtaat. Tehtaat tarvitsivat energiaa ja työvoimaa, niimpä Ruth rakensi asunnot, koulut, kaupat ja voimalat itse. Hänen voidaan sanoa perustaneen koko Karhulan ja vaikuttaneen koko Suomen teollistumiseen. 

Aateliseen avioliittoon

fanny.jpg
William Ruth avioitui 1888 aatelisen Fanny Standertskjöldin kanssa, johon oli tutustunut epäilemättä Fannyn upseeriveljen, Hugon kautta. Hugosta tuli Karhulan liiketoimien merkittävä tukija. Fannyn vaatimuksesta patruunaparin rakentama edustuskoti Karhulan kartanon päärakennus rakennettiin 1887-1893 muistuttamaan ranskalaista aatelislinnaa ja Hugo-veljen kotia Karlbergin kartanoa Aulangolla. Kivinen linna edustaa uusrenesanssia ja gotiikkaa ja sen suunnitteli Carl Ricardo Björnberg.